'De krant ligt altijd op tijd op de mat!'

In de Kerkstraat en omgeving in Alblasserdam wordt De Klaroen bezorgd door Elise Huisman.Elise Huisman Elise is dertien jaar oud en bezorgt De Klaroen ‘al best lang’. Elise vertelt enthousiast over haar bijbaantje!

“Ik bezorg zo’n tweehonderd kranten in mijn eigen wijk. Tijdens vakanties heb ik ook vaak extra wijken...” Elise: “Op woensdagmiddag worden de kranten en folders bij mij thuis afgeleverd. Dan ga ik gelijk de folders insteken; vaak helpt mijn moeder mij daarbij. En daarna ga ik gelijk bezorgen, het is ongeveer een uur werk.”

Buiten

Elise vertelt wat haar bevalt aan het werk: “Ik vind het lekker om naar buiten te gaan. De lichaamsbeweging komt helemaal goed uit, zeker nu ik thuis lessen volg via de computer. Als het regent is het minder leuk, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Als ik door school minder tijd heb, helpt mijn broertje mij. Mijn kranten komen altijd op tijd!”

Aantal

“De communicatie met Reli Groep is prima. Laatst hadden we contact over het aantal kranten wat ik nodig heb, en dat wordt dan precies uitgeteld.” Elise: “Het is gewoon leuk om te doen: mensen zijn blij als hun krant komt en ik maak vaak een praatje. De fooi met oud & nieuw was mooi meegenomen, maar het belangrijkste vind ik dat de mensen blij zijn!”

 

Krantenbezorger met een sociale functie

Peter van Die is 75 jaar oud, woont in Sliedrecht en bezorgt in drie wijken Het Kompas Sliedrecht. Peter is volgens Reli Groep ‘de beste bezorger’. “Maar dat zeiden ze toen ze iets van me nodig hadden”, lacht Peter!

Peter van DiePeter werd gevraagd Reli Groep uit de brand te helpen door een wijk in het Brabantse Nieuwendijk voor een korte periode over te nemen. “Uiteindelijk was dat een gouden greep, want ik bezorgde daar met een postkar. Zo één waar drie tassen op zitten. Daardoor kon ik de folders en kranten apart meenemen en lopenderwijs invouwen. Dat scheelt enorm veel tijd en het houdt kranten en folders bovendien droog bij regen!”

Goed geregeld

Peter bezorgt met veel plezier zijn kranten en folders in de wijken Middenveer, Centrum en Sliedrecht-Oost. “Het zijn zo’n achthonderd kranten per week. Op woensdagavond bezorg ik de eerste wijk en op donderdag de twee andere wijken. Op woensdagmiddag brengt Reli Groep de kranten. Ze verdelen de kranten per wijk en de folders op aantal. Dat is goed geregeld!”

Sleutels

De samenwerking met Reli groep verloopt prima, zegt Peter: “Het zijn vriendelijke mensen en het werk wil ik zo lang mogelijk blijven doen.” Hij vervolgt: “Het is heerlijk om in beweging te zijn en ik verdien een extraatje. Mensen staan vaak al op hun krantje te wachten. Ik zie veel bekenden en ik maak graag een praatje. En ik haal nogal eens de sleutels uit het slot, als mensen dat vergeten zijn. Dan bel ik aan of stop ze in de brievenbus!”

 
 

Cor de Groot (15) vindt zelf zijn geld verdienen geweldig!

“Mijn oudere broer bezorgde al kranten en folders toen ik nog maar 11 was. Soms mocht ik wel eens met hem mee en daar kreeg ik dan wat voor. Vaak word ik ouder ingeschat, dus toen ik 12 was probeerde ik zelf bezorger te worden bij Reli Groep. Helaas, dat mocht echt pas als ik 13 zou worden. Tot die tijd hielp ik mijn broer nog wel eens, maar wat kan een jaar lang duren… Toen ik eindelijk 13 was mocht ik de bezorgwijk van mijn broer overnemen, dat was makkelijk, de route wist ik al uit mijn hoofd!”

Verantwoordelijke taak

Reli 3696“Mijn ouders hebben altijd gezegd dat het niet zo maar een baantje is. En daar hebben ze wel gelijk in. Bij sommige huizen krijg ik niet eens de kans de krant in de brievenbus te stoppen. Dan staan ze al in de deuropening te wachten om de krant in ontvangst te nemen. En ook die folders vinden mensen veel belangrijker dan ik dacht. Het is dus een verantwoordelijke taak.

Trouwens, de uitgever van de krant en de winkelier in de folder verwachten gewoon dat het netjes wordt bezorgd. En terecht, daar zijn we voor.” Blijft natuurlijk de vraag of zo’n baantje te combineren valt met school, Cor is leerling op het VWO. “Dat is geen enkel probleem. Als ik er een beetje tempo inzet dan ben ik in anderhalf uur klaar, zit alles tegen dan is het twee uur. Ik combineer het niet alleen met school, ik voetbal ook nog. Daar gaat pas echt tijd in zitten!”

Sparen gaat veel sneller

Zijn baantje als bezorger huis aan huis bevalt hem prima, hij doet het nu al twee jaar. Natuurlijk, bij slechte weersomstandigheden is het wel eens minder leuk, maar je doet het werk niet voor niets. Er staat een leuke vergoeding tegenover. Cor: “Zelf je geld verdienen is geweldig. Je kunt kiezen waar je het aan uitgeeft. Als ik trek heb in een snack of iets gezonds kan ik het gewoon zelf kopen. Als ik echt iets leuks wil kopen, dan gaat sparen heel wat sneller dan als je het moet hebben van je zakgeld.”