Doc 13 Jan 2020 10 59Reli Groep begint op 1 februari 1978 als Bureau Reli. Dit bureau wordt opgericht door Pieter van Rekom en Margaretha Lievaart, de naam Reli is opgebouwd uit de eerste twee letters van de achternamen.

Van het begin af aan zetten beide echtelieden er de schouders onder vanuit hun Sliedrechtse flatwoning. Met tien bezorgers worden huis-aan-huisbladen en folders bezorgd in de Alblasserwaard. Pionierswerk en lange dagen zijn de belangrijkste woorden om die tijd te omschrijven. Het vele werk blijft niet onbeloond, vanaf 1988 komt er een nieuwe loot aan het bedrijf; Reli Post. In het oprichtingsjaar 1988 van Reli Post worden er 520 poststukken bezorgd. De groei zet door, de flat is ingeruild voor een eengezinswoning waarvan de zolder als sorteercentrum is ingericht. De folders en kranten komen terecht in eerst één en daarna twee garageboxen aan de overzijde van het huis. Zoon David van Rekom en zijn (dan nog aanstaande) vrouw Ingrid nemen steeds meer taken over in het bedrijf. Gezamenlijk wordt in 1995 de overstap gemaakt naar Industrieterrein de Nijverwaard van waaruit aanvankelijk met twee bestelwagens en een koeriersauto het steeds grotere gebied wordt bediend. zegelsReli Post is dan een waar begrip in de regio met eigen blauwe postbussen en eigen postzegels. Zeker de kerstpost is heel bekend, met extra voordelige kerstzegels die zo mooi zijn dat zelfs verzamelaars er verzot op zijn. Uiteindelijk werden er 500.000 poststukken per jaar bezorgd.

Sandd

In 2001 begint de samenwerking met Sandd en ondergaat het bedrijf een metamorfose. Het lichtblauw van Reli Post wordt het donkerblauw van Reli Groep en Sandd. Er vindt in 2004 een verhuizing plaats naar de Industriestraat 4 in Hardinxveld-Giessendam. De zakelijke markt slokt alle aandacht op, het jaar erop staakt Reli Groep de activiteiten met post van particulier tot particulier. Om de particuliere klanten van dienst te zijn wordt dat jaar nog één keer de beroemde kerstpost bezorgd. Met Sandd raakt de professionalisering in een stroomversnelling. In 2006 worden er 8 miljoen poststukken verwerkt en zijn 330 bezorgers in de weer. In 2011 zijn dat 18 miljoen poststukken en ca. 1.000 bezorgers. In 2012 is het pand aan de Industriestraat te klein geworden door de enorme groei van post en verhuisd Reli Groep naar de huidige locatie aan de Moerbei 21 in Hardinxveld-Giessendam  In 2013 worden er 22 miljoen poststukken verwerkt en begint Reli Groep weer met de verkoop van post gericht op de zakelijke markt. In februari 2020 is Sandd verkocht aan postNL en stopt de bezorging van post.

Huis aan huis

pandindustriestraat14Wat altijd gebleven is, is de huis-aan-huisdivisie. Folders en kranten worden nog steeds wekelijks verspreid door Reli Groep. Met meer auto’s, meer mensen en professioneler dan vroeger. In februari 2020 is de verhuizing naar een kleiner pand aan de Prisma in Sliedrecht dan ook een logische stap omdat er geen post meer wordt bezorgd.

In 2022 gaat de Reli Groep weer naar Hardinxveld-Giessendam aan de Industriestraat 14, want in 2 jaar tijd hebben 3 extra uitgeverijen zich verbonden aan Reli Groep. De combinatie van familiebedrijf en professionaliteit staat aan de basis van dit succes van Reli Groep. Met 18 verschillende weekbladen worden er wekelijks al weer 350.000 kranten en meer dan 500.000 flyers/folders bezorgd met meer dan 1.200 bezorgers.

Reli Groep is daarmee dynamisch en past zich aan aan de markt, precies wat Piet van Rekom en zijn echtgenote destijds beoogden met hun bedrijf.